Friday, April 15, 2011

Prasangka Buruk vs Prasangka Baik

Ada prasangka buruk..
Ada prasangka baik..

Orang beribadah disangka riak..
Orang yang rileks disangka malas..
Orang yang berpakaian cantik disangka menunjuk..
Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud..
Orang yang makan banyak disangka pelahap..
Orang yang makan sikit disangka diet..

Orang baik disangka buruk..
Orang buruk disangka baik..
Orang senyum disangka mengejek..
Orang masam disangka merajuk..
Orang bermuzakarah disangka mengumpat..
Orang diam disangka sombong..
Orang menawan disangka pakai susuk..
Orang nampak ceria disangka membela..

Mana tahu yang diam itu berzikir kepada Allah..
Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah..
Mana tahu yang masam itu kerana mengenangkan dosa..
Mana tahu yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya..
Mana tahu yang ceria itu kerana cerdas mindanya..

Manusia memang suka berprasangka..
Jauhilah sikap suka berprasangka buruk kerana ia bakal
MEMUSNAHKAN UKHWAH ANTARA KITA
SEPERTI MUSNAHNYA KAYU DIMAKAN API!


SZ : Aku pemalu.. So, jangan sangka aku sombong.. Heheh.. :D

24 360 juta komen:

AdyBudika said...

suke cara ko sampaikan mesej!!! wahhhh

qyqa said...

mari sama2 bersangka baik... (^_^)

rara pinkmafia said...

Orang yang berpakaian cantik disangka menunjuk..
Orang yang pakai baju buruk disangka zuhud..
Orang yang makan banyak disangka pelahap..
Orang yang makan sikit disangka diet..

paling suke part ni.manusia kan.tak penah puas hati ngn org lain.

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

Betul2..
Jap pemalu eh awk ni.. :P

Izamir Ridzwan said...

sentiasalah berprasangka baik.. peacee

Mohamadazhan hjDesa said...

kenapa lah SZ ni tukar color blog...dari hijau jadi putih hitam...dah kena bayar kot kat Srawak.hehe

sangka baik tu.hehe

sarah-najwan said...

sgt betul
tgk org kali pertama..silalah prasangka baik..itu yg sepatutnya..

wath said...

gile cantekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk template baru ni.. [muke eksaited gile]


ok berbalik pada post. er..nampaknye sy kne perbaiki diri =,='

fadhdeela said...

smart la header!!! seriuuss...

meh sini: Tanda - tanda Hari Kiamat!!

UNA budak BAEQ said...

begitu banyak dalam realiti kehidupan sekarang nih .

*err pemalu jugak bukan sombong .lalala

suka sangat ke sexy ?

ibu hidayahamin said...

betul... jangan suka bersangka-sangka... nanti buruk padahnya...

titirara said...

wooo~ like this entry ^_^

azwa amani said...

huhuhuhuhuhu...pemalu ke???..:)nice entry...terbaekkk

Nulia said...

uuu~~~cantik sekali blog solihin ...uhuhu~~~

wah , saya suka juga entri ni ... salam ukhuwah fillah <-- baru nak ucap..hihi

Nyssa Nuar said...

tan sri!! I like byk2! =)

f_aRa_aINa989 said...

pemalu ke?? oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo..



sy baru tau..**wink2...haha!

khairunnisa ♥ said...

***^_^***

syzwnsrwk said...

sama macam SZ, pemalu gak! hehe >_<"

adan said...

wah.. entri menarik bro.. manusia selalu macam tu kan.. ada je nak dipersoalkan.. salam ukhwah.. ^_^

Ain Zulaikha said...

kekadang ada gak lah terkena kat batang hidung sendiri.. hehe

tapi think negative dulu baru lah datang positive..

** sorry lambat reply jejak korang, busy tersangat damn much! hehe..

cek chun said...

patutla sy cepat mesra dengan awak
sy pun pemalu jugakk
betoiiii..
tak tipu..
cepat pecaya!

zarra nazura said...

nice en3...yelah selalu jer org bersangka buruk...tp sikit jer yg bersangka baik kat kita...peace

NURUL NADIAH MAMAT said...

nice one... :)

Qaseh dalia adelia said...

kena sentiasa bersangka baik pada org :)